Προκήρυξη 9ου Παναρσακειακού Μαθητικού Συνεδρίου

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία διοργανώνει το 9ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο «Μνήμη Μικρασιατικού Πολιτισμού». Στον πυρήνα του θέματος βρίσκεται η μνήμη, ατομική και συλλογική, της Μικράς Ασίας, του πολιτισμού της και του ’22, η οποία προσεγγίζεται μέσα από την ιστορική γνώση και τη σύγχρονη οπτική, την εμπειρία και τα συναισθήματα των εφήβων. Οι εργασίες του συνεδρίου υλοποιούνται κατά κύριο λόγο με τη μορφή βιωματικών δράσεων-εργαστηρίων.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί διά ζώσης ή/και διαδικτυακά. Η τελική φάση του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στις 3, 4 & 5 Απριλίου 2023 στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης.

Στο Συνέδριο μπορούν να συμμετάσχουν:

  1. Μαθητές και μαθήτριες της Β ́ & Γ ́ τάξης του Γυμνασίου και της Α ́ και Β ́ τάξης του Λυκείου από όλα τα Σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.
  2. Μαθητές και μαθήτριες της Β ́ & Γ ́ τάξης του Γυμνασίου και της Α ́ και Β ́ τάξης του Λυκείου από Δημόσια και Ιδιωτικά Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της Αττικής που υπάγονται στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β ́ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής, στις οποίες υπάγονται τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία (βλ. τρόπους συμμετοχής άλλων σχολείων)

Τους μαθητές και τις μαθήτριες καθοδηγούν εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων.

Σκοπός

Κάτω από την ιστορία, η μνήμη και η λήθη. Κάτω από την μνήμη και την λήθη, η ζωή. Μα το να γράφεις την ζωή είναι μια άλλη ιστορία. Το ατελεύτητο.

Paul Ricoeur, H Mνήμη, η Ιστορία, η Λήθη, Αθήνα: εκδ. Ίνδικτος, 2013

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να συνειδητοποιήσουμε πως η ιστορία και η μνήμη της Μικράς Ασίας είναι συστατικά στοιχεία του παρόντος. Για αυτό ενισχύουμε τη γνώση της μακραίωνης παράδοσης του Μικρασιατικού Ελληνισμού και χτίζουμε σταδιακά σφαιρική αντίληψη των γεγονότων που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή και τις συνέπειές της. Προσεγγίζουμε το βίωμα των προηγούμενων γενεών σχετικά με τη Μικρά Ασία, τον πολιτισμό της και «αγγίζουμε» το τραύμα της καταστροφής του 1922, μέσα από τη σύγχρονη ματιά των εφήβων, ώστε η μνήμη να μεταπλαστεί σε βιωμένη γνώση του παρόντος: προφορικές αφηγήσεις, οικογενειακές ιστορίες, πόλεις, οικισμοί, τοπόσημα πόλεων, μνημεία, κτήρια, κείμενα, μουσικές και τραγούδια, γεύσεις, συνήθειες, ονόματα, λέξεις είναι παρόντα, είναι σημερινά και αντανακλούν τη μνήμη ενός κόσμου, του Μικρασιατικού Ελληνισμού και της προσφυγικής μετακίνησής του. Αυτά και άλλα θα αποτελέσουν για τους/τις μαθητές/τριες «τόπους μνήμης», που όχι μόνο εμποδίζουν το έργο της λήθης αλλά συμβάλλουν στην αδιάλειπτη και συνεκτική λειτουργία της ατομικής και συλλογικής ύπαρξης.

Τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 9ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s