Ήξερες… πώς έγινε ο Μr IKEA δισεκατομμυριούχος;

Γράφουν οι μαθήτριες Χριστίνα Αλούπη και Δανάη Γρυλλάκη (Γ1)

Η απάντηση στο ερώτημα; Ήταν δυσάρεστος και δεν τον ενδιέφερε, εάν οι γύρω του τον θεωρούσαν τρελό! Αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του τον κατέστησαν έναν ατρόμητο και καινοτόμο επιχειρηματία.

Όλοι έχουμε ακουστά το παγκοσμίως γνωστό κατάστημα ΙΚΕΑ. Για εκείνους, που ίσως δεν είναι ενήμεροι, είναι ένας χώρος γεμάτος έπιπλα και προϊόντα οικιακής χρήσης, που έχουν απήχηση σε όλες τις ηλικίες. Όμως, έχετε αναρωτηθεί ποιος και με ποιον τρόπο δημιούργησε αυτή την τόσο κερδοφόρα επιχείρηση;

Ο Mr IKEA ήταν Σουηδός μεγιστάνας επιχειρηματίας. Tο πραγματικό του όνομα ήταν Ίνγκβαρ Κάμπραντ και βρισκόταν στο τιμόνι της επιχείρησης για περισσότερα από 70 χρόνια. Η περιουσία του άξιζε 48,1 δισ. δολάρια, κάτι το οποίο τον καθιστούσε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Ήταν όμως γνωστός και για την απίστευτη οικονομία του… Σύμφωνα με πληροφορίες, προτιμούσε να ταξιδεύει στην οικονομική θέση των αεροπλάνων, να μένει σε πολύ φθηνά ξενοδοχεία και να οδηγεί το ίδιο αυτοκίνητο για πάνω από δύο δεκαετίες.

Ο Κάμπραντ, γεννήθηκε το 1926 στα νότια της Σουηδίας. Στην ηλικία των πέντε ετών ξεκίνησε να βγάζει ένα προσωπικό κέρδος πουλώντας σπίρτα, ενώ στην ηλικία των δέκα ετών πουλούσε στη γειτονιά του ψάρια, χριστουγεννιάτικα στολίδια και μολύβια κυκλοφορώντας με το ποδήλατό του. Το 1943, όταν ήταν πλέον 17 ετών, χρησιμοποίησε τα χρήματα που είχε λάβει από τον πατέρα του ως επιβράβευση για τους καλούς του βαθμούς, για να ιδρύσει το κατάστημα ΙΚΕΑ. Το όνομα IKEA είναι ένα ακρωνύμιο από τα αρχικά του ονόματός του (Ingvar Kamprad), τα αρχικά του οικογενειακού αγροκτήματος όπου γεννήθηκε (Elmtaryd), καθώς και του πλησιέστερου χωριού (Agunnaryd). Ο Κάμπραντ απέκτησε τέσσερα παιδιά: μια υιοθετημένη κόρη και τρεις βιολογικούς γιους. Οι γιοι του, ο Peter, ο Jonas, και ο Mathias, έχουν απίστευτη επιρροή στην εταιρεία και χαράζουν τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της. Το 2013 ο νεότερος γιος του, Mathias, έγινε πρόεδρος της Inter IKEA holding SA, της εταιρείας που ελέγχει τον όμιλο Inter IKEA και λειτουργεί τα franchises σε όλο τον κόσμο.

Προκειμένου να αποφύγει τους δυσμενείς φόρους κατά των επιχειρήσεων, ο Κάμπραντ μετέφερε την έδρα της IKEA από τη Σουηδία στην Κοπεγχάγη της Δανίας, ενώ δεν δίστασε να μετακομίσει μαζί με την οικογένειά του στην Ελβετία ως ένδειξη διαμαρτυρίας στους αυξανόμενους φόρους της Σουηδίας. Μια απόφαση, που προφανώς προκάλεσε αντιδράσεις, μέχρι που τον αποκάλεσαν και προδότη. Μη λαμβάνοντας υπ’όψιν την ταραχή που είχε προκαλέσει στην πατρίδα του, ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ συνέχισε να βάζει ως προτεραιότητα την επιχείρησή του, αδιάφορος για τις απόψεις της κοινωνίας. Σήμερα, η εταιρεία επίπλων εδρεύει πλέον στην Ολλανδία, διαθέτει 370 καταστήματα σε 47 χώρες σημειώνοντας κάθε χρόνο 1,8 δισ. δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις.

Έχουν δημοσιευτεί δύο βιβλία σχετικά με την ιστορία της ΙΚΕΑ. Το 1976, ο Κάμπραντ περιγράφει λεπτομερώς την ιδέα και την ιδεολογία της εταιρείας του στη «Διαθήκη ενός έμπορου επίπλων», η οποία σήμερα χρησιμεύει ως μανιφέστο για την εταιρεία, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ο ίδιος εργάστηκε με έναν Σουηδό δημοσιογράφο για το «Leading by Design: Η ιστορία της ΙΚΕΑ», μία αποτίμηση της ιστορίας της ΙΚΕΑ και της ζωής του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s