Συμμετοχή του Σχολείου μας στον διαγωνισμό «Παίζοντας Βάκχες»

Σχεδιάζοντας με τον ήχο και την αίσθηση

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Παίζοντας Βάκχες» που οργανώνουν το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Harvard, το Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η θεατρική ομάδα Out of Chaos, προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε μία βασική έννοια της ρυθμικής απαγγελίας, που είναι αυτή του μέτρου στο οποίο επιλέγει ο ποιητής να γράψει τον στίχο. Πάνω σε αυτό χτίζονται οι ρυθμικές παραλλαγές της κάθε φράσης του κειμένου και αυτό «οδηγεί» την ανάγνωσή μας.

Άλλωστε, τα αρχαία κείμενα, όπως είναι γνωστό από την ιστορία, είχαν ηχητική και όχι νοηματική ανάγνωση. Έτσι, στη συνέχεια, προσπαθήσαμε να επενδύσουμε με κάποιους ήχους την απαγγελία μας, που βγαίνουν από το ίδιο το κείμενο, όπως κεραυνούς, ποδοβολητά, καπνούς, αλλά και κάποιους συμβολικούς ήχους, όπως το σκίσιμο ενός χαρτιού αμέσως μετά την λέξη «λάθος».  

Προσπάθειά μας ήταν να δούμε πώς μπορούμε να σχεδιάζουμε μέσα από τον ήχο και την αίσθηση που μας γεννά η απαγγελία ενός κειμένου αν αυτό διαβαστεί πάνω στο μέτρο του. Αφορμή για αυτό στάθηκε ένα απόσπασμα από μάθημα του Messiaen για το πώς ο Debussy επενδύει με ήχους κάποιες συνθέσεις του ώστε να αποτυπώνεται στον ακροατή συγκεκριμένη αίσθηση:  

Στόχος μας ήταν να δούμε ότι αυτή η εξερεύνηση μέσω της αίσθησης και του ήχου ενός έμμετρου κλασικού κειμένου ανοίγεται σε πολλές δυνατότητες, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να εξελιχθούν σε εικόνες μιας σκηνοθεσίας και οδηγίες μιας υποκριτικής κατεύθυνσης για τον κάθε ρόλο.

Στο δρώμενο συμμετείχαν οι μαθητές/-τριες:

Ασημάκη Αγάπη

Βασιλείου Σοφία του Παναγιώτη

Βασιλείου Σοφία του Σπυρίδωνα

Δρίβα Ελένη

Θεοδώρου Γρηγόρης

Παπαδοπούλου Ζωή

Ωρολογά Βασιλίνα

Υπεύθυνος θεατρικού δρώμενου: Θεοδώρου Κωνσταντίνος (θεατρολόγος)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s