Τρισδιάστατη εκτύπωση της Διπλής Έλικας του DNA στον 3D Printer του Σχολείου μας 

Οι μαθητές των Αρσακείων-Τοσιτσείων Γυμνασίων Εκάλης πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη τρισδιάστατη εκτύπωση που έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής στο Σχολείο μας. Η ιδέα γεννήθηκε στο εργαστήριο Βιολογίας και υλοποιήθηκε στο Εργαστήριο Πληροφορικής υπό την καθοδήγηση των καθηγητών κ. Χατζηορφανού Ανδρέα (καθηγητής Πληροφορικής) και κ. Αλεξάνδρας Μπάκα (καθηγήτρια Βιολογίας).  

Για την 3D εκτύπωση της διπλής έλικας του DNA σχεδιάστηκε ψηφιακά το μοντέλο με προσαρμογή των πραγματικών του διαστάσεων σε πρόγραμμα Η/Υ. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η εκτύπωση της έλικας, η οποία διήρκησε περίπου 48 ώρες κι ακολούθησε η εκτύπωση των επιμέρους αζωτούχων βάσεων, σε τέσσερα χρώματα (κόκκινο, πράσινο, κίτρινο, μπλε). Έπειτα, εκτυπώθηκαν ταμπέλες με τα ονόματα των βάσεων {(Α (αδενίνη),Τ (θυμίνη),G (γουανίνη) ,C (κυτοσίνη)}, οι οποίες διέθεταν προεξοχή έτσι ώστε να τοποθετηθούν στην εσοχή του αντίστοιχου χρώματος. Τέλος, οι βάσεις συναρμολογήθηκαν στον σκελετό της έλικας σύμφωνα με τον κανόνα της συμπληρωματικότητας.  

Επιπρόσθετα, κατασκευάστηκε βάση με ενσωματωμένο λειτουργικό μηχανισμό η οποία δίνει τη δυνατότητα περιστροφής της έλικας. Η συνολική εκτύπωση πραγματοποιήθηκε στον 3D Printer Raised Pro 2 του Εργαστηρίου Πληροφορικής.

Οι μαθητές που ανέλαβαν και υλοποίησαν τον σχεδιασμό, την εκτύπωση και την συναρμολόγηση του μοντέλου της διπλής έλικας DNA ήταν οι Χατζηορφανός Ιάσων και Νανόπουλος Έκτωρ (μαθητές Γ’ τάξης Β’ ΑρσακείουΤοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης). Μαζί τους συνεργάστηκαν και οι μαθήτριες Παπαδοπούλου Ζωή και Καλμαντή Αικατερίνη (μαθήτριες Γ’ τάξης Α’ Αρσακείου – Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης), οι οποίες ανέλαβαν τη δημιουργία Poster καθώς και την παρουσίαση της τελικής κατασκευής κατά την ημέρα «Αρσάκεια Σχολεία-Ανοιχτά Σχολεία» (Open Day) και την Ημέρα Φυσικών Επιστημών. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s