Γράφουν οι μαθήτριες Μαρία Καρακατσάνη και Σοφία Κορρέ (Γ2)

«Δεν υπάρχει Τέχνη χωρίς ποίηση» είχε πει κάποτε ο Ντελακρουά, ωστόσο η δικαίωση ήρθε αιώνες αργότερα. Ήταν φθινόπωρο του 1997, όταν ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό. Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη. Ακριβώς όπως η ποίηση: συνδυάζει το φως της αισιοδοξίας με το σκοτάδι του πένθους.
Η πρώτη ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με πολλή εθελοντική δουλειά και είχε μεγάλη επιτυχία. Την επόμενη χρονιά, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε. Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης:
Η Εταιρεία Συγγραφέων, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1981 με επίτιμο Πρόεδρο τον Οδυσσέα Ελύτη, διοργανώνει το «Ποίηση και Κινηματογράφος» στον κινηματογράφο Τριανόν, με καλεσμένους τους Κάλλια Παπαδάκη, Άννα Αφεντουλίδου, Νίκος Γκέλιας, Κόρα Καρβούνη, Νάνα Παπαδάκη, Δημήτρης Παπανικολάου και Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, οι οποίοι μιλούν για τα κοινά ανάμεσα στις δύο μορφές τέχνης. (21/3, 8 μ.μ.)
Ο Κύκλος Ποιητών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θεοχαράκη, φέρνει στο αμφιθέατρου του κτηρίου μια σειρά βιντεοσκοπημένων ποιημάτων των Καβάφη, Σικελιανού, Σεφέρη, Σαχτούρη, Καρούζου, Μάτση Χατζηλαζάρου, Ζωής Καρέλλη, Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου, Γιώργου Ιωάννου, Κικής Δημουλά, Μάνου Ελευθερίου, Γιάννη Βαρβέρη και άλλων, με θέμα «Η ποίηση μάς βρίσκει». (21/3, 8.30 μ.μ.)
Ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη περιδιαβαίνουν τον μαγικό κόσμο της ελληνικής ποίησης, παρουσιάζοντας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 21 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ, έργα σπουδαίων Ελλήνων ποιητών και στιχουργών, που έχουν μελοποιήσει συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Χρήστος Λεοντής και ο Γιάννης Σπανός. Η επιμέλεια των κειμένων είναι του Γιώργου Λιάνη. Στο πιάνο και στις ενορχηστρώσεις, ο Αχιλλέας Γουάστωρ. Ακούγονται μελοποιημένοι οι: Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος Γκάτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, Νίκος Καββαδίας, Τάσος Λειβαδίτης, Γιάννης Ρίτσος.