Κυβερνοασφάλεια: ομιλία του Καθηγητή Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς Χρ. Ξενάκη στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Γυμνάσια Εκάλης

Κάθε χρόνο με την υποστήριξη της Ε.Ε. διοργανώνεται η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.  

Τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Γυμνάσια Εκάλης κάθε χρόνο τέτοια μέρα διοργανώνουν μια παρουσίαση για ένα θέμα σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Η εξέλιξη του Διαδικτύου σε Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ) μετέφερε την πραγματική μας ζωή στον ψηφιακό κόσμο συνδέοντας όλες τις έξυπνες συσκευές με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και αύξησε ραγδαία τις ανάγκες για ψηφιακή ασφάλεια και ακεραιότητα. Έτσι το φετινό μας θέμα είναι «Κυβερνοασφάλεια και οι προοπτικές για τη νέα γενιά».

Γι’ αυτό τον λόγο προσκαλέσαμε στα Σχολεία μας τον καθηγητή Ψηφιακών Συστημάτων του Παν. Πειραιώς κ. Χρήστο Ξενάκη, για να μιλήσει στους μαθητές της Β’ και Γ’ Τάξης Γυμνασίου για τις «Προκλήσεις του χώρου της κυβερνοασφάλειας στη σύγχρονη κοινωνία και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τη νέα γενιά.» Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο κ. Αθανάσιος Γραμματόπουλος, Υποψήφιος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, για την Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας και τους διαγωνισμούς που διεξάγονται κάθε χρόνο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Την ευθύνη συγκρότησης της ελληνικής εθνικής ομάδας, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, έχει το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Χρήστο Ξενάκη.

Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά σημειώματα των ομιλητών:

Ο Καθ. Χρήστος Ξενάκης ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Πληροφορική το 1993, και μεταπτυχιακά (M.Sc.) το 1996 στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2004 έλαβε το Διδακτορικό δίπλωμα (PhD) από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών). Από το 2007 ανήκει στο Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, όπου σήμερα είναι Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο «Ασφάλεια Δικτυακών Συστημάτων». Παράλληλα, είναι μέλος του Εργαστηρίου Ασφάλειας Συστημάτων του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού κυβερνοασφάλειας (European Cyber Security Challenge) και αρχηγός της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στο χώρο της ασφάλειας συστημάτων, δικτύων και εφαρμογών.

Ο Αθανάσιος Γραμματόπουλος είναι Ερευνητής Ασφαλείας και Υποψήφιος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης το 2018 καθώς και από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ασφάλεια Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς το 2021. Έχει εργαστεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) ως Cybersecurity Operational Assistant κατά το διάστημα 2020-2022. Από το 2023 είναι Υποψήφιος Διδάκτορας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Στην ομιλία τους επικεντρώθηκαν στους όρους: κυβερνοεπίθεση, κυβερνοαπειλή, κυβερνοασφάλεια, καθώς και την ανάγκη της εποχής μας για την προστασία της ψηφιακής ταυτότητας των χρηστών. Στο τέλος της ομιλίας τους έθεσαν στους μαθητές τέσσερεις προκλήσεις (challenges) που αναφέρονται σε ευπάθειες και κενά των ψηφιακών συστημάτων ώστε μα ευαισθητοποιηθούν στην πράξη σε θέματα ασφάλειας.

Μετά το πέρας της ομιλίας, οι μαθήτριες Αγάπη Ασημάκη του Γ1 και Μελίνα Μιχαλοπούλου του Γ3 της δημοσιογραφικής ομάδας «Σχολειά-ζω»του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης και οι μαθητές Μάνος Φουντής του Γ4 και Γεράσιμος Αλιγιζάκης του Γ1  της δημοσιογραφικής ομάδας «e-logeio» του Β’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης ηχογράφησαν -σε μορφή podcast- συζήτηση για θέματα κυβερνοασφάλειας με τους δυο καλεσμένους ομιλητές.

Σχολιάστε